Pudsning af ruder – Guide

Pudsning af ruderVil du gerne spare pengene og undgå at købe dig til rene vinduer ved hjælp af en vinduespudser? Så har vi her lavet en guide til dig bestående af 7 punkter, som gennemgår, hvordan du får rene vinduer helt selv.

1. Ingen grund til panik

Du kan sagtens få rene vinduer uden striber, og det er endda meget simpelt. Drop alle myterne, der findes om vinduespudsning. Hverken avispapir, eddike eller sprit gør dine vinduer blanke. Det gør derimod koldt vand, opvaskemiddel og knofedt.

2. Hav udstyret i orden

Noget af vigtigste er, at du har det rette udstyr. Det rigtige grej er nemlig halvdelen af en succesfuld vinduespudsning.
Du skal bruge:
En god skraber – blød af kvalitetsgummi, men stadig tilpas solid og uden hakker i gummiet
En blød svamp – du kan også bruge en indvasker eller en blød børste
Flere bløde og fnugfri klude – de må gerne være forvaskede. Du kan også bruge viskestykker

Vi anbefaler også, at du laver din egen blanding. Opskriften dertil er såre simpel, hvilket vi gennemgår i det næste punkt.

3. Lav din egen blanding

Det er både den bedste og den mest økonomiske løsning at lave sin egen blanding. Opskriften er meget simpel, og det eneste, du skal bruge, er:

Koldt vand
Opvaskemiddel
En spand til blandingen

Er dine ruder ekstra beskidte? I så fald kan du hælde en halv hætte salmiakspiritus i din blanding. Salmiakspiritussen hjælper til at opløse og fjerne fedtet.
Sådan doserer du blandingen:
Du behøver ikke at være præcis, når du laver din blanding. En god rettesnor er dog, at der for hver 5. liter vand skal 1 spiseskefuld opvaskemiddel til. Hertil kan du så tilsætte den halve hætte med salmiakspiritus, hvis du synes, at det er nødvendigt.

4. Sæb vinduet ind

Sæb vinduet grundigt ind med den bløde svamp, indvasker eller bløde børste. Hvis der er bestandige pletter, kan du eventuelt skrubbe lidt ekstra på dem med svampen.

Det er vigtigt, at du er klar til hurtigt at gå videre til næste step, så sørg for at have alle materialerne klar, før du går i gang med at sæbe vinduet ind. Sæben må nemlig ikke have lov til at sidde og tørre ind på vinduet.

5. Tid til at skrabe – og her er teknikken essentiel

Der findes mange forskellige teknikker og mønstre, når det kommer til selve skrabningen. Vælg den, som ligger bedst i dine hænder. Der findes diverse videoer på internettet, som kan give dig en idé til et mønster – du kan eventuelt tage et kig på YouTube.

Det er altid en god idé at starte oppefra – prøv eksempelvis at starte i øverste højre hjørne for derefter at skrabe mod venstre hjørne. Derefter laver du et sving i håndledet, så du kommer helt ind i hjørnet. Det er vigtigt, at du hele tiden har skraberen i bevægelse, da hurtighed er alfa og omega for at undgå striber. Er vandet dampet ind på vinduet, før du når dertil, kan du være sikker på, at det giver striber.

Hold derfor altid tempoet jævnt og flydende.

6. Tør efter med en klud

Når du er færdig med at skrabe vinduet, skal du tørre efter med den fnugfri klud eller et viskestykke. Du skal bare tørre i kanterne af vinduet, så du undgår, at sæbevandet løber ned over vinduerne og skaber uønskede striber. Derudover er det vigtigt, at kluden er helt tør.

7. Hold øje med vandet og skift det ofte

Så snart vandet er bare en anelse beskidt, er det vigtigt, at du skifter det med det samme. Skifter du ikke vandet, fører du bare snavs fra det ene vindue til det andet – og så bliver selve vinduespudsningen en anelse fjoget.

Heldigvis koster det dig nærmest ingenting, fordi den billige blanding jo kun består af koldt vand og en smule opvaskemiddel.