Spar på strømmen – sådan gør du

I Danmark er det de private husholdninger, der står for omkring 1/3 af hele energiforbruget. Det betyder, at hvis vi alle gør en indsats i hverdagen, kan der spares rigtig meget på strømmen. Det vil både betyde en mindre miljøbelastning og samtidigt spare dig for penge. Her er nogle gode råd til, hvordan du let kan spare på strømmen i hverdagen. Læs hvordan du sparer på varmen på Enrgi.dk

Stigende elpriser

De seneste år er elpriserne kun gået en vej, og det er opad. I en rapport, som Energitilsynet har udarbejdet fremgår det, at priserne på el er steget ikke mindre end 17,3 % i årene fra 2009 til nu. Det er naturligvis en rigtig god grund til at stoppe op og kigge på dit elforbrug. Hvis det er højt, kan det være forårsaget af flere forskellige ting. Det kan for eksempel være:

  • ”Strømslugere” såsom el-apparater af ældre dato.
  • Flere elektriske apparater i takt med at familien øges eller lignende.
  • Etablering af hjemmearbejdsplads.

Tjek om du har strømtyve

Hvis du synes dit elforbrug er stigende og gerne vil undersøge, hvad årsagen er kan du kigge på det følgende, som til tider kan karakteriseres som ”strømtyve”:
Apparater til opvarmning såsom el-radiatorer, gulvarme med el, el-håndklædetørrer, el-varmeblæser med mere.

  • Elektronik som for eksempel computere, TV, spillemaskiner osv.
  • Tørretumbler og vaskemaskine.
  • Køleskab og fryser.
  • Kig også på hvor mange elektriske apparater, der står standby hele tiden og bruger strøm.

Enkle og gode strømbesparende råd

Det er egentlig ganske enkelt at spare på strømmen i hverdagen. Man skal bare følge nogle enkle men gode råd:

  • En almindelig husstand bruger 10 -15 % af deres elforbrug på at have elektriske apparater stående på standby funktion. Det svarer til 1000 kr. om året. Så sluk helt for apparaterne.
  • Sørg for at både vaskemaskine og opvaskemaskine er fyldt helt op, før du vasker. Vask eventuelt også ved lavere temperaturer, når du vasker tøj.
  • Brug kun tørretumbleren, hvis du ikke kan tørre tøjet udendørs.
  • Lav mad med låg på gryderne, så bliver indholdet hurtigere varmt. I tillæg kan du bruge mindre vand, når du koger madvarer såsom kartofler og æg, så kommer det hurtigere i kog og sparer dermed strøm. Du kan reducere strømforbruget med 30 %, hvis du kun bruger 1 til 2 dl vand fremfor en hel grydefuld vand. Brug i tillæg gryder og pander, der er beregnet til dit komfur og som har plan bund. Dermed udnyttes varmen fra komfuret bedst.
  • Overvej muligheden for at bruge ovnen til flere ting, når du har varmet den op.
  • Skift dine pærer ud med LED pærer og sluk lyset, hvis du ikke er i rummet.
  • Flyt dit arbejdsbord, læsestol og børnenes legeplads hen til vinduerne, så dagslyset bliver udnyttet, fremfor at skulle tænde det elektriske lys.

Udskift gamle husholdningsapparater og varmekilde

Heldigvis er det sådan, at mange af de apparater, der er til brug i husholdningen, skal have angivet en energimærkning. Det betyder med andre ord, at de skal gøre forbrugeren opmærksom på, hvor meget de bruger i strøm. Den skala, der benyttes til at formidle dette, starter ved A+++, som indikerer et meget lavt energiforbrug, så kommer A++ og A+ og videre til A, hvorefter skalaen kan bevæge sig helt ned til G. Så har du gamle hårde hvidevarer med højt energiforbrug, er det en god ide at skifte dem ud til en nyere variant. Hvis du skifter så vælg altid hårde hvidevarer med så god energimærkning som muligt, det betaler sig både i forhold til miljøet og din egen pengepung. Du skal dog lige være opmærksom på, at der er en del hårde hvidevarer, hvor deres standby-forbrug ikke er regnet med i energimærkningen. Så hvis du vil bruge mindst mulig strøm, skal du også tjekke apparatets standby-forbrug.

Det samme gælder for din varmekilde, der typisk vil have et højt strømforbrug, hvis den er af ældre dato. Et godt eksempel er gamle Gasyfyr, der bruger meget mere strøm end de nye med energirigtige pumper monteret.