Skift af gulv eller afslibning?

Gulvslibning eller nyt gulvNår man træder ind i en bolig betyder gulvet meget for stemningen i hjemmet. Trægulve er populære, fordi de giver stemning og naturlighed til boligen. Men trægulve bliver naturligvis slidte og mærkede af brug og tidens gang. Måske står du med et gulv, der ikke er pænt mere og skal vurdere, om du skal skifte gulvet eller give det en afslibning? Her kommer vi med bud på nogle af de aspekter, du kan bruge, når du overvejer for og imod.

Trægulve bliver slidte

Der er stor forskel på, om der ligger et mørkt trægulv eller et lyst trægulv i en bolig. Det mørke træ giver ofte et mere eksklusivt og eksotisk indtryk, men skaber også et mørkere rum. Det lyse trægulv giver et lyst, let og nordisk indtryk. Fælles for dem er, at de tilfører rummet et naturligt præg og ofte giver varme til rummet i forhold til andre gulvtyper. Det er naturligvis også derfor at trægulve er så populære. De giver en rigtig god flade for møbler og tilbehør. Men når et trægulv er blevet grimt og slidt, må der gøres noget.

Hvilke muligheder har du?

Når dit gulv er blevet for plettet og ridset, har du forskellige muligheder for at få et pænt gulv igen. Enten kan du skifte det ud. Det er ofte en rigtig dyr omgang. Alternativt kan du vælge den billigere løsning at få det slebet af. Det kan gøres af en professionel gulvsliber eller du kan selv gøre det. Den sidste mulighed er naturligvis den billigste.

Udskiftning af gulv

Hvis du grundlæggende gerne vil have en anden type gulv – det kan være en anden træsort – så er der naturligvis ikke andet at gøre end at skifte gulvet. Står du for eksempel med et mørkt trægulv og er virkelig træt af det, fordi du brændende ønsker dig et lyst hjem med et nordisk præg, så hjælper det ikke at slibe gulvet af. Det kan også være, at du har et lamelgulv, der har været slebet af to gange før og derfor ikke kan klare en gang mere. I det tilfælde er det naturligvis også kun en udskiftning, der kan give dig et pænt gulv igen. Men det er en dyr løsning og især, hvis du har et massivt gulv, er det måske bedre at lære at leve med den mørke farve og kompensere for den på anden vis i indretningen.

Afslibning af gulv

Hvis du har et massivt gulv kan du roligt få det afslebet. Der hvor det kan blive lidt mere vanskeligt er, hvis du har et lamelgulv og ikke ved, hvor mange gange det har været slebet. Men får du en professionel gulvsliber til at udføre arbejdet er det op til dem at vurdere, om gulvet kan tåle en gang mere. Du kan få tilbud fra flere forskellige gulvslibere og på den måde vælge det tilbud, du synes passer bedst til din pengepung. Naturligvis skal du også vælge efter, hvilket firma du har tillid til, eller kan se at andre har givet gode anbefalinger.

Afslib dit gulv selv

Den billigste måde at få et pænt gulv igen er, hvis du selv står for gulvafslibningen. Her skal du vurdere, om du er tilpas praktisk anlagt til at håndtere den store gulvslibemaskine og, om du har tålmodighed til at gøre arbejdet så grundigt, som det kræver for at få et godt resultat. Sæt dig grundigt ind i processen, inden du går i gang, så du ikke risikerer at ødelægge dit gulv.

Efterbehandling

Når dit gulv er blevet afslebet, skal du bestemme, hvilken efterbehandling det skal have. De mest anvendte typer er sæbe, olie og lak. Vil du gerne have et meget lyst gulv, kan du give det lud først.